Tunnels‎ > ‎

Velsertunnel

De Velsertunnel is de eerste tunnel onder het Noordzeekanaal in de IJmond.
Ze is gebouwd in 1956/1957
Ze ligt 15m onder het wateroppervlak.


nieuws:


Aanleg calamiteitenlussen al gestart
Grootscheepse renovatie Velsertunnel
  

BEVERWIJK/VELSEN 15 augustus 2013 De Velsertunnel is zestig jaar na de bouw toe aan een grote opknapbeurt. ln het voorjaar van 2015 begint een grote renovatie van de Velsertunnel. Het verkeer zal behoorlijk veel hinder van de werkzaamheden ondervinden, maar daar staat tegenover dat de tunnel daarna zeker 30 jaar geen groot onderhoud meer nodig heeft en dat de technische systemen weer 10 jaar mee kunnen. Wanneer een en ander precies zijn beslag krijgt is nu nog niet bekend. Rijkswaterstaat is nog bezig met de aanbesteding van het project. De aannemer maakt uiteindelijk zelf zijn planning en vult ook in hoe het werk technisch wordt uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de doorrijhoogte verhoogd. Dit kan door het plafond te verhogen, maar ook door het wegdek te verdiepen. Het is aan de aannemer hoe de klus geklaard wordt. 

Vluchtwegen

Een groot deel van de tunnel en technische installaties zijn bijna aan het einde van hun levensduur. Daarom renoveert Rijkswaterstaat de tunnel begin 2015. De technische installaties worden gemoderniseerd en de vluchtwegen worden aangepast. Zo moet men in het geval van een calamiteit nu nog via een vluchtdeur en een trap omhoog de tunnel verlaten. Na de renovatie kan men 'horizontaal vluchten'. Dat wil zeggen, niet meer een trap op, maar gewoon via de vluchtdeur en -gang naar de tunnelbuis lopen waar het veilig is. Dit is veiliger ook voor mindervaliden. Ook de plafonds worden aangepakt. Er is veel schade ontstaan door te hoge vrachtwagens. De Velsertunnel is lager dan tegenwoordig internationaal gebruikelijk is. Boven de snelweg hangen wel hoogtemeters, maar niet elke chauffeur reageert daar adequaat op en rijdt toch de Velsertunnel in.
Regelmatig moeten er spoedreparaties worden uitgevoerd omdat plafond of wegdek beschadigd is, hetgeen de afgelopen jaren voor veel files zorgde.Calamiteitenbogen

Het verkeer moet tijdens het groot onderhoud hoe dan ook zijn weg kunnen vinden. Hiervoor zullen zogenoemde calamiteitenbogen worden aangelegd. Zowel aan de kant van Beverwijk als die van Velsen komt zo'n boog, waarover het verkeer zonodig naar de Wijkertunnel kan worden geleid. Rijkswaterstaat is al bezig met,de werkzaamheden hiervoor. Los van de renovatie van de Velsertunnel zouden deze calamiteitenbogen al worden aangelegd om in geval van een calamiteit makkelijk naar de Wijkertunnel te kunnen rijden. Dit gebeurt in het kader van de landelijke maatregel 'Beter Benutten'. 
Bij Rijkswaterstaat verwacht men dat er steeds een tunnelbuis openblijft tijdens de werkzaamheden. Die zal echter niet voor tweerichtingsverkeer worden ingericht. Men kan dus altijd maar één kant op. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat men 's morgens in de spits een buis van Beverwijk naar Velsen kan gebruiken en tijdens de avondspits de andere kant op. Veel hangt nog af van wat de planning van de aannemer wordt. Vast staat dat het gedurende drie tot zes maanden lastig wordt, maar het resultaat is een veilige tunnel die weer dertig jaar zonder groot onderhoud mee kan.
 
Koningin Juliana opent Velsertunnel_28-09-1957

Koningin Juliana opende de Velsertunnel op 28 september 1957

 

 

foto's:
Velserverkeerstunnel_10001_zuidkant bij Velsen_22-7-2013
entree van de Velsertunnel aan de zuidkant van het kanaal op 22 juli 2013

ĉ
Msb Beverwijk,
20 aug. 2013 22:34
Comments