Sluizen‎ > ‎

Zuidersluis

Kleine- en Zuidersluis

De Kleine- en Zuidersluis werden gelijk met de opening van het Noordzeekanaal, in 1876, in bedrijf gesteld en zijn de oudste sluizen van het complex. Tegenwoordig is de Kleine Sluis vooral bestemd voor recreatievaart en de Zuidersluis voor de binnenvaart. De Kleine en Zuidersluis zijn uitgerust met puntdeuren. Van oorsprong hebben sluizen met puntdeuren aan elke zijde van de sluis vier deuren. Door gebruik te maken van de kracht van het water worden de deuren tegen elkaar aangedrukt en wordt de sluis gesloten. De punt van een stel deuren is dan altijd gericht naar de kant waar de waterstand het hoogst is.

Bij de laatste renovatie van de Zuider- en kleine Sluis is het aantal deuren per sluis gehalveerd en zitten aan elke zijde nog maar twee sluisdeuren. De bewegingswerken zijn zó sterk gemaakt dat ze, ondanks de druk van het hogere water aan de andere kant van de deur, toch sluiten. De punt van de deuren is nu altijd gericht naar de zee.

Het voordeel is dat er niet alleen minder sluisdeuren nodig zijn maar ook minder bewegingswerken waarmee de deuren open en dicht gaan. Dit scheelt enorm in de kosten van onderhoud.
 
foto's:

Zuidersluis_10004_IJmuiden 17-7-2013
Zuidersluis IJmuiden 17-7-2013


Comments