Sluizen‎ > ‎

Noordersluis IJmuiden

De Grote- of Noordersluis in IJmuiden is de grootste sluis in het Noordzeekanaal.
De huidige Noordersluis stamt uit 1929 en 29 april 1930 officieel in dienst werd gesteld door Koningin Wilhelmina is 400 meter lang, 50 meter breed en 15 meter diep en is eigenlijk te klein voor de steeds grotere zeeschepen. De sluis bereikt in 2029 het einde van haar technische levensduur.
Zoals toen in 1929 bleek dat de toenmalige capaciteit onvoldoende bleek voor de steeds groter wordende scheepvaart, ook nu speelt ditzelfde.

Men ging er van uit dat de  Noordersluis in IJmuiden,  die jarenlang gold als de grootste ter wereld tot in de Lengte van dagen de grootste zeeschepen zou kunnen schutten. Maar door de enorme schaalvergroting is men er inmiddels van overtuigd geraakt dat de komst van een grotere sluis niet meer tegen  te houden is. Het schutten van vooral grote bulkcarriers en tankers kost veel tijd omdat de schepen zo breed zijn, dat ze maar net in de sluis passen. Er hoeft maar iets te gebeuren en het leed is niet te overzien. Er zou een gigantische stagnatie optreden in het scheepvaartverkeer en de grotere schepen zouden Amsterdam dan helemaal niet meer kunnen bereiken. Amsterdam en omliggende havens zijn voor groot gedeelte afhankelijk van de sluis voor vervoer over zee.

Fair Seas_10001_in de Noordersluis
Foto: Duidelijk te zien is dat er aan beide kanten van de Fair Seas heel weinig ruimte overblijft in de Noordersluis. 

Passen en meten

Het schutten van de grootst schepen is secuur werk en tijdrovend. De onder vlag van de Marshall Eilanden varen tanker Fair Seas met thuishaven Majuro is 250 meter lang en 45 meter breed, bijna net zo breed als de sluis zelf. Het 115,406 ton metende in ballast varende schip kwam uit de Afrikahaven in Amsterdam en was op weg naar Terneuzen. De tanker kreeg op het Noordzeekanaal tot in de sluis assistentie van de sleepboot Svitzer Marken van Svitzer Amsterdam B.V en als achterboot de Thetis van Sleepdienst B. Iskes.
Tekst en foto's Willem Moojencontrolecentrum
verkeerstoren sluizencomplex IJmuiden_13-08-2012

Comments