Scheepvaart‎ > ‎

historische foto's schepen

Noordzeekanaal01_passagiersschip.jpg
Noordzeekanaal passagiersschip komende uit Amsterdam voor het dorp Velsen (Zuid) langs.
Noordzeekanaal02_Winsum uit Amsterdam vervoert hout.jpg
Noordzeekanaal Winsum uit Amsterdam vervoert hout.

Arosa Sun
Arosa Sun naast La Bella Casa Marina
Drijvende woningen voor Gastarbeiders'
De Arosa Sun (rechts) was het eerste hotelschip voor Hoogovens-personeel.
Casa Marina naast NSDM-werf

La Bella Casa Marina bij de NMDS-werf in Amsterdam Noord in 1965.


Vijftig jaar na La Bella Casa Marina 

IJmuiden * Dinsdag 1 september 2015 was het precies vijftig jaar geleden dat de drijvende wooneenheid Casa Marina door gastarbeiders van het toenmalige
Hoogovens in gebruik werd genomen. Om het acute probleem van huisvesting te verlichten, had het staalbedrijf in 1960 ook al het passagiersschip Arosa Sun aangekocht.
Hoogovens werd in die naoorlogse jaren fors uitgebreid en kwam arbeidskrachten tekort. Honderden Italianen en Spanjaarden werden naar Velsen gehaald. Velen woonden in pensions. Maar dat bleek ook niet voldoende. Het eerste hotelschip lag in -het Binnenspuikanaal. De op vangcapaciteit van de Arosa Sun en
de pensions schoot tekort. Daarom liet de staalonderneming in 1965 op een ponton een vijf verdiepingen tellend hotel bouwen op scheepswerf NDSM in Amsterdam.
Onder de naam Casa Marina bood het onderdak aan 250 man. Aangezien de Spanjaarden in de meerderheid waren, bevolkten zij voortaan de Arosa Sun en werd de Casa Marina een Italiaans onderkomen. Zij lagen naast elkaar in het kanaal.
De ms Arosa Sun had toen al een leven achter de rug. In 1930 werd het schip in Frankrijk gebouwd als Felix Roussel, een luxe cruiseschip dat voer op Frans Indochina; Vietnam, Laos en Cambodja. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er troepen in verplaatst, om in tijden van vrede weer cruiseschip te worden. In 1955 werd het schip ingrijpend 'verbouwd waarna het werd ingezet op de dienst Bremen-New York/Quebec.
Totdat de eigenaar in geldproblemen kwam. Het dertig jaar oude schip had een nieuwe machinekamer nodig hetgeen kopers afschrok. Voor Hoogovens was een
verouderde machinekamer geen bezwaar. Het schip werd in 1960 gekocht, verbouwd en in februari 1961 kwam het in IJmuiden aan, voorzien van 247 een- tot vierpersoons hutten voor 680 personen.
Het idee was een tijdelijke huisvesting, maar uiteindelijk heeft de Arosa Sun tot januari 1974 in IJmuiden gelegen. Nadat de laatste Spanjaarden waren vertrokken, werd het schip in Bilbao gesloopt. De Cambodjazaal werd gespaard. Het interieur daarvan bevatte uniek houtsnijwerk dat werd geschonken aan het Tropenmuseum in Amsterdam en het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam. Ook het in 2009 geopende Hoogovenmuseum heeft panelen in bezit. De Casa Marina zelf werd begin juli 1973 'ontruimd'. De aanwezige Spanjaarden vertrokken 4 juli van dat jaar, een dag later de Italianen.
Het schip zelf is 28 september versleept naar Bremerhaven. Daar is het later gesloopt. Een exacte datum is niet bekend.


M.s Johan van Oldebarneveldt
Johan van Oldenbarnevelt in Noordzeekanaal bij Velsen 1960

Het passagiersschip m.s. Johan van Oldenbarnevelt, van Maatschappij Nederland in het Noordzeekanaaal bij Velsen. Aan beide kanten van het Noordzeekanaal zijn de ventilatietorens van de Velser tunnel te zien, terwijl rechts een deel van Velsen te zien is.

Comments