Veerdiensten‎ > ‎

IJRM

Showen met een nieuwe veerboot

door Carlo Nijveen

IJmuiden, vrijdag 13 maart 2015
Een nieuwe veerdienst tussen IJmuiden en Amsterdam, als opvolger van de 'Fast Flying Ferry's.
Daarom draait het tijdens een speciale presentatie die vanmiddag bij het Pontplein in Velsen-Zuid wordt gehouden.

De IJmuidense Rondvaart Maatschappij hoopt goede sier te maken met een prototype van het vaartuig dat straks - als het aan IJRM-baas Adriaan Jumelet ligt onder de vlag van dat bedrijf op het Noordzeekanaal komt te varen: Jumelet en de zijnen krijgen wel concurrentie.
Ook het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB koestert blijkbaar serieuze plannen. Terwijl het nog lang niet zeker is dat er tussen lJmuiden en Amsterdam daadwerkelijk weer veerboten gaan pendelen, toont een bedrijf uit Letland eveneens interesse. Het gaat om Latitude Yachts, bouwer van een hypermodern vaartuig: de 'BB Green'. Latitude Yachts-projectmanager Alexander Busarov reist vandaag vanuit de Letse hoofdstad Riga naar Velsen-Zuid, om tekst en uitleg te geven. Eén ding is al zeker: wie de BB Green wil aanschaffen, moet een zeer goed gevulde portemonnee hebben. Het vaartuig - dat twintig meter lang is en plek biedt aan zeventig passagiers - moet zo'n drie à vier miljoen euro kosten. Maar dan heb je ook wat, laat Busarov alvast weten. "Dit is een uniek vaartuig,
dat volledig elektrisch wordt aangedreven. De BB Green kan een snelheid halen van dertig knopen. Door de vorm van de boot verbruikt het vaartuig weinig energie. De trots van Busarov en zijn collega's wordt stevig gesubsidieerd door de Europese Commissie. De Let erkent dat de BB Green niet goedkoop is. "Het vaartuig is met dure accu's uitgerust, wat de kosten verhoogt."
IJmuidense Rondvaart Maatschappij-baas Adriaan Jumelet ziet heil in een veel kleiner vaartuig dan de BB Green. Hij wil gaan varen met zes boten, die elk plek bieden aan twaalf passagiers en fietsen. De vaartuigen zijn volgens Jumelet ook gemakkelijk toegankelijk voor mindervalide reizigers. "Ze varen op LNG-gas, maar kunnen in de toekomst op biomassa varen. Zij gebruiken slechts een fractie van de brandstof die de Fast Flying Ferry's nodig hadden, doordat ze minimale weer stand in het water hebben. Tegelijkertijd halen deze boten wel snelheid van 55 kilometer per uur", stelde Jumelet eerder in deze krant.
De race om de beoogde opvolger van de Fast Flying Ferry is in gang gezet door de Noord Hollandse SP. Marnix Bruggeman, namens de socialisten lid van Provinciale Staten, heeft zich opgeworpen als drijvende kracht achter het initiatief.

bouwtekening rondvaartboot IJmuidense Rondvaart Mij_13-03-2014

Het prototype dat lijkt op de boot waarmee de IJmuidense Rondvaart Maatschappij het kanaal op wil.
illustratie IJRMComments