Fabrieken‎ > ‎

Van Gelder Papier

De papierfabriek van (Crown) Van Gelder zit al heel lang langs het Noordzeekanaal.
In de loop der tijden is het gezicht van de fabriek meermaals gewijzigd, mede door de voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van papierfabricage.
Als het enigszins kan zet ik ook wat historische foto's op de site.

Van-Gelder-Papier-en-spoorlijn-met-draaibrug-uit-1924


Van Gelder Papier en de spoorlijn Haarlem-Uitgeest met de draaibrug uit 1924.
Op de achtergrond langs het spoor staan de uitgebreide stapels hout, gebruikt voor de productie van papier.


Crown Van Gelder_10001_Velsen Noord 17-06-2012Anno 2012 ziet de fabriek er zo uit.

Crown Van Gelder in Velsen Noord op 17 juni 2012

Crown van Gelder aan vooravond overname
Uur U voor papierfabriek
Van onze verslaggever

Crown Van Gelder Papier_interieur van de hal_maart 2015
Overzicht van de fabriekshal. FOTO HDC MEDIA

Velsen-Noord - Papiermaker Crown van Gelder moest in zijn 119-jarige historie meer dan eens vechten voor zijn leven. Maar aan de vooravond van een overname door een New Yorkse investeerder, lijkt de toekomst rooskleuriger dan ooit. Vandaag wordt meer duidelijk tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering.
"Het is in feite een wonder dat ons bedrijf nog bestaat", zegt topman Miklas Dronkers. Hij doelt op de
jaren'80, toen het toenmalige Van Gelder Papier failliet ging en 2500 banen op de tocht kwamen te staan. 
Het bedrijf maakte een doorstart. 
Het klimaat is ook nu moeilijk. Er is een overcapaciteit aan papier in de markt, de wereldwijde concurrentie is moordend en de digitalisering van de samenleving heeft tientallen papiermakers het bankroet in gejaagd. Maar de fabriek die de vermaarde mecenas Pieter Schmidt van Gelder in 1896 liet bouwen aan het Noordzeekanaal in
Velsen, is er nog steeds.
Crown Van Gelder maakt afhankelijk van de wens van de klant (waaronder drukkerijen en industriële verwerkers) 100 verschillende soorten papier. Die belanden na bewerking overal: om Cornetto-ijsjes, als envelop, in tijdschriften.
Van de productie wordt 90 procent geëxporteerd, grotendeels naar omringende landen als Frankrijk en Duitsland, maar deels ook naar Japan. Toch heeft het bedrijf een oer-Hollands karakter. Wat het bedrijf de laatste tien jaar heeft gedaan is, buiten het zicht van velen, revolutionair.
In 2005 merkt het maakbedrijf op dat in massaproductie (het maken van papier voor dagafschriften en andere grote oplagen) bijna geen droog brood meer te verdienen is. Achter de schermen zet Crown een plan op touw om de reusachtige machines zo aan te passen dat ze nieuwe types papier kunnen maken. Dat is geschikt voor groeimarkten: digitaal printen, etiketten in supermarkten en winkeltassen. De productie wordt gekenmerkt door lage volumes en een
hoge kwaliteit.

Winkeltas

Jaren later betaalt dat zich uit. Als pionier in deze markten haalt Crown Van Gelder nu al 50 procent van zijn omzet uit deze 'nieuwe markten', waarop gezonde marges worden gemaakt. Zo wint de papieren winkeltas aan populariteit in modewalhalla Italië.
Dankzij de groeimarkten wist het bedrijf afgelopen jaar het verliesgevende deel van de massaproductie teniet te doen en dus eindelijk weer winst te maken. Een stuk Hollands trots komt straks voor het eerst in zijn bestaan in New Yorkse handen, als de aandeelhouders akkoord gaan met het bod.


Comments