Fabrieken‎ > ‎Hoogovens‎ > ‎

Warmhoudkamers

IJmuiden, 12 december 2012

De warmhoudkamers bij Tata Steel in IJmuiden

Tata Steel warmhoudkamers_12-12-2012
Tata bespaart energie met warmhoudkamers

IJmuiden - Tata Steel gaat jaarlijks zo'n 10 miljoen m3 gas besparen door plakken staal op temperatuur te houden in zogenaamde warmhoudkamers totdat ze bij de Warmband tot rollen staal kunnen worden uitgewalst. De plakken koelen dan minder af en hoeven daardoor niet meer helemaal opnieuw te worden opgewarmd voor het uitwalsen. Dat scheelt tijd en energie in de plakkenoven van de Warmband.

Halve dag op temperatuur
Begin december zijn drie warmhoudkamers in gebruik genomen, elk 14 bij 23 meter groot en 4 meter hoog. Het dak bestaat uit luiken die open kunnen schuiven, waardoor de kraan boven de installatie plakken in de warmhoudkamers kan neerleggen of weghalen. Met dit project kan ongeveer een halve dagproductie van de Warmband op temperatuur gehouden worden en stijgt de zogenaamde warme inzet van plakken staal in de Warmband naar verwachting met zo'n 15 procent.

Trots
Tata Steel heeft 4,5 miljoen euro in de realisatie van dit project geïnvesteerd. ,,lk ben trots op onze medewerkers die dit project hebben gerealiseerd", zegt Dook van den Boer, directeur Tata Steel in IJmuiden. .,Het laat maar weer eens zien hoe we door onze technologische kennis bij Tata Steel in staat zijn om projecten te bedenken en implementeren die winst opleveren voor ons bedrijf en voor het milieu. En dit is slechts één van de vele projecten waarmee we de hoeveelheid energie voor het maken van een ton staal inmiddels met bijna 300 procent hebben gereduceerd sinds 1989", aldus Van den Boer.

Theemuts voor staalplakken
Warme plakken staal gaan per trein uit de staalfabriek naar het AOV-terrein (Afwerking, Opslag en Verzending) achter de Warmband. Als de plakken niet direct in de Warmband kunnen worden ingezet, kunnen ze vanaf nu worden opgeslagen in de warmhoudkamers. Zou dat niet gebeuren, dan zouden ze binnen 48 uur zijn afgekoeld. De warmhoudkamers zijn zo goed geïsoleerd dat het temperatuurverlies beperkt blijft, conform het principe van de theemuts. Elke kamer houdt met een isolatielaag van 25 cm ongeveer 2.500 ton staal warm.

Minder gasverbruik
Het dak van de kamers bestaat uit verrijdbare luiken, waardoor er op een willekeurige positie een opening kan worden gemaakt. Laden en lossen kan zo zeer selectief en zonder onnodig energieverlies plaatsvinden. Dit project levert meerdere voordelen op: Tata Steel spaart geld uit, er wordt minder gas gebruikt minder CO2 uitgestoten en de capaciteit van de Warmband wordt groter.

Comments