Fabrieken‎ > ‎Hoogovens‎ > ‎

Hoogoven historie

De geschiedenis van Hoogovens en staalfabrieken begint aan het begin van de 20e eeuw.
Het land achter en in de duinen is nog leeg en dun bevolkt als aan het pas gegraven Noordzeekanaal de eerste hoogoven wordt gebouwd. Bij de hoogoven komen fabrieken die de ruwijzer moeten voorbewerken en die de restproducten gebruiken.

Hoogoven 1 aangestoken op 22-01-1924
Hoogovens_0003
De eerste plannen voor de bouw van een hoogoven dateert van 1914. Vier jaar later in 1918 is de oprichting van Hoogovens een feit. De bouwstart voor de eerste hoogoven werd in 1920 gegeven.
Op 22 januari 1924 wordt de eerste hoogoven in gebruik genomen, dat wil zeggen: aangestoken. Het duurt dan nog even voor de oven heet genoeg is om in productie te gaan. De productie van staal bleek zo goed te gaan dat in 1926 de tweede hoogoven in gebruik werd genomen.

hier enkele foto's van de eerste hoogoven van IJmuiden.


In 1924 werd op het terrein van de hoogovens de Phoenix Steenfabriek neergezet voor de vervaardiging van metselsteen uit hoogovenslakken. De productie hiervan bleek echter economisch niet levensvatbaar en in 1927 staakte men de productie hiervan.

Kijk op Hoogovens (1961)
Th Voorthuys0001_tekening Hoogovens 1961

Beverwijk - Hoogovens heeft een belangrijke invloed gehad (en nog steeds) in de gemeente Beverwijk. Van een tuindersdorp groeide Beverwijk uit tot een industriestad met allure. Menig ansichtkaart van Beverwijk en
Wijk aan Zee laat wel iets van deze industrie zien. We hebben deze week een pentekening van de Groninger H. Voorthuys. Zijn tekening geeft ons een gezicht op de Hoogovens Staalfabrieken.
Gelet op de plaatsing van de diverse productie-eenheden moet ik helaas constateren dat dit een
pentekening is uit de'vrije' hand.
De inmiddels gesloopte ovens 3, 4 en 5 hebben niet zo dicht bij de binnenhaven gestaan als deze pentekening doet geloven. Toch is het leuk dat één detail in het midden van de kaart nog steeds dienst doet en dat is de gashouder. De Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken (Hoogovens of KNHS) werden opgericht op 20 september 1918.

Th Voorthuys0001_tekening Hoogovens 1961

Het bedrijf werd gefinancierd door de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders, en diende om minder afhankelijk te zijn van de import.
Het werd gesitueerd in IJmuiden, vanwege de goede ligging aan zee en vervoersmogelijkheden via het Noordzeekanaal. In de jaren zeventig ging Hoogovens samen met het Duitse staalbedrijf Hoesch verder onder de naam Estel. Door grote verliezen werd de samenwerking in 1982 gestaakt. Hoogovens ging alleen
verder tot 1999. Corus ontstond op 6 oktober 1999 door een fusie tussen Hoogovens en British Steel.
De fusie zorgde voor veel commotie onder de Britten, omdat zij wederom een Britse gigant zagen verdwijnen in (gedeeltelijk) buitenlandse handen. Na de fusie is Koninklijke Hoogovens N.V. omgezet in Corus Nederland. Er werd een mogelijke fusie aangekondigd tussen Corus en de Braziliaanse branchegenoot Companhia Siderurgica Nacional (CSN). Deze fusie ging niet door omdat het Indiase Tata Steel een hoger bod deed (8,1 miljard euro).
(Ansicht en tekst: Co Backer)Comments